uawildoleft.ru

Veliki panda ili medvjed bambusa

Gdje živi velika panda ili bambus?Velika panda ili medvjed bambusa je vrsta sisavaca iz obitelji medvjeda. Ovo je drevna i vrijedna životinja, koja je simbol Kine. Toliko je voljen i cijenjen da ga stavljaju pod zaštitu zakona. Ubojstvo neke životinje prijeti smrtna kazna. Zahvaljujući karakterističnoj crnoj i bijeloj boji, teško je zbuniti s nekim. Planinska područja Kineske Republike: Tibet i Sichuan - prirodno područje u kojem žive pande. On preferira živjeti u mješovitim crnogoričnim šumama, gdje je bambus.

Velika panda: opis, značajke

Pandama se nazivaju dvije azijske vrste grabežljivaca, slične jedna s drugom vanjskim podacima i načinom života, ali pripadaju različitim obiteljima. Unatoč identitetu medvjeda, panda se dugo vremena smatra predstavnikom rakuna.

Opis izgleda

Medvjed je prilično velika gradnja, s prosječnom masom od 70-120 kg i visine do 1,5 m. Mužjaci su kod žena veći za oko 10%. Tijelo je opsežno, s debelim poklopcem za krzno. Rep, za razliku od medvjeda, dugo. Šape kratke i masivne, s malim stopalima. Kada hoda, on ne u potpunosti korača na stražnjim nogama. Kako bi se olakšao hvatanje bambusa, između prstiju postoje kožne jastučići. Root zubi su deblji i širi, što omogućuje brušenje bambusa stabljika.

Kao i drugi predstavnici medvjedi pande imaju masivnu tjelesnu građuGlava je i ogromna, ali je proporcionalna tijelu. Njuška je dosadna, na vrhu glave su velike uši. Dijeljeni su standardne crne boje na bijeloj pozadini: naočale oko očiju, oznake na šapama, ramenima i ušima. Očigledna mirna medvjeda, varljiva. Sa svojim oštrim kandžama može nanijeti znatnu štetu neprijatelju. Karakteristična je značajka palcem na šapama.

Gdje žive pandasi i karakteristično ponašanje?

U prirodi, pande imaju ograničeni opseg distribucije - Mračne šume južne i središnje Kine. Približno područje kopna je 30 tisuća četvornih kilometara. km. Oni su prilično osamljeni pojedinci koji ne ulaze u teritorij njihove braće. Svatko obilježava njihovo vlasništvo, ostavljajući ogrebotine na kore drveća. Oni se savršeno penju na stabla i plivaju, ali vole živjeti na kopnu.



Najaktivnije noću. Tijekom dana leže u udubljenjima ili stijenama, gdje su u stanju mirovanja.

Postoji niz zanimljivih činjenica vezanih uz način života:

  • Stalno žvače bambuse, osim za spavanje zimi i danju.
  • Glavna dijeta pande je bambus, iako su njegovi preci bili mesojediVećina prehrane sastoji se od biljne hrane. To uključuje ne samo bambus, ali i drugu hranu: korijenje, korjenaste usjeve, koru, bobice i gljive, travu, cvijeće. Rijetka poslastica je med od divljih pčela. Ponekad može napadati male sisavce.
  • Od ukupnog volumena apsorbirane hrane, apsorbira se najviše 17-18%.
  • Trudnoća pande traje od 95 do 160 dana. Obično se rađaju dva medvjeda, samo jedan umire. Majka je u stanju napustiti ekskluzivnu mladunčad.

Čini se da su medvjedi vrlo tihi, ali oni napraviti neobične zvukove kada komunicira. Ovo je slično blaćenoj djeci. Kad su razdraženi ili ljuti, zavijaju ili zavijaju. Glupavo govori o čuvanom stanju medvjeda, bolje je da se ne približavate. Štenci mogu cviliti i cviliti.

Reprodukcija Velike Pande

S početkom sezone uzgoja, ženke postaju oštro aktivirane. Za privlačenje mužjaka, emitiraju specifičan miris. Prema znanstvenim opažanjima, ovo ponašanje je tipično za seksualno zaljubljene pojedince. Muški predstavnici počinju se natjecati za prvenstvo, pokušavajući osvojiti omiljeni medvjed.

Sezona vjenčanja traje od ožujka do svibnja. Vrućica traje 2-4 dana, kada prolazi prethodna energija u ženki. Oni postaju previše nemirni, gube apetit. Nakon parenja dolazi trudnoća, koja traje oko 5-6 tjedana. Kubovi su rođeni krajem ljeta ili jeseni. Bebe se čine slijepima i bespomoćnima, s laganim zamagljenjem. Težina svake varira između 50-160 gr.

Velika panda brine za mužjake do 18 mjeseciMama Bear brine o svojoj djeci. Pomaže im da se udobno poziraju za sisanje mlijeka. Do 15 puta dnevno, novorođenčad se nanosi na bradavice. Trajanje svake hranidbe, ne manje od 30 minuta. U dobi od 3 tjedna mogu otvoriti oči, a 3-4 mjeseca počinju samostalno kretati. Kod mladunčadi mladi medvjedi ostaju do 18 mjeseci, i od mlijeka su odvojeni u 45-46 tjedana.

Treba napomenuti da pandama u zatočeništvu slabo poriču. Najčešće se rađaju blizanci. Od njih, žena odabire najjače, i brine za njim. Drugi, obično umire.

Što veliki pandi jedu?

Sam naziv "medvjed od bambusa" govori sam za sebe. Ove se životinje smatraju zvijeri, iako njihova glavna prehrana je vegetativna. Oni su se prilagodili za korištenje reda 30 vrsta bambusa. Hrana ide korijenima, mladi izbojci, čak i stare stabljike. S jakim čeljustima, namazaju tvrde dijelove drva.

Njihov se probavni sustav potpuno prilagođava probavljanju takvih sirovina. Ezofag i trbuh prekriveni sluznicom, što sprječava ozljede od krhotina. Budući da je vegetacija slabo probavljena, medvjedi morate pojesti do 15-18 kg dnevno. Dakle, mogu održati svoju vitalnost. Cijelo vrijeme buđenja, oko 10-12 sati dnevno, stalno žvakaju.

Mršava dijeta ne dopušta velikim pandama da duže vrijeme pohranjuju energiju. To određuje ograničeni opseg gdje mogu živjeti. Samo nemojte imati dovoljno snage za duge prijelaze. Ponekad pande pokušavaju:

  • Panda jede ne samo bambus, dijeta može sadržavati razne hranegljiva;
  • bobice;
  • žarulje bilja;
  • kukci;
  • jaja;
  • strvinski;
  • i drugih proizvoda.

Voda je uzeta, uglavnom od bambusa stabljika. Svaki dan spadaju u rezervoare, a tu apsorbiraju volumen koji im nedostaje.

S umjetnim sadržajem prehrambeni izbornik kod njih više različitih: šećerna trska, riža kaša, voće, vlakno keks, jabuke, mrkve, krumpir.

Do danas, prosječni život pande je 25-30 godina. Jednom kad je svijet doznao o takvim neobičnim medvjedima, povećavao se broj otmica. Skriveno od tih vrijednih životinja stalno se lovi. Unatoč teškim kaznenim djelima za ubojstvo pande, visoki trošak proizvodnje nadjačava. U zoološkim vrtovima - ovo je jedan od najpopularnijih primjeraka, uvijek privlačeći pozornost.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan